Výzkum sledoval přes 1 700 žen alespoň během jednoho těhotenství
Rostoucí popularita veganské stravy – ať už z důvodů klimatických, zdravotních nebo etických – vede k nárůstu studií, které zkoumají její dlouhodobý vliv na zdraví. Ale bod pro Česko: Nedávné mezinárodní výsledky ukazují, že nejde jen o černobílé téma. I když veganství má své plusy, přináší i reálná rizika, zvlášť pro nastávající maminky. Například nedostatek vitamínu B12 nebo zvýšené riziko zlomenin jsou známým faktem a nová studie ukazuje, že mnohé těhotné ženy nemají ze současné stravy dostatek základních živin.
Podle rozsáhlého výzkumu publikovaného v PLOS Medicine současná moderní strava neobsahuje všechny důležité živiny, které těhotné ženy – a jejich miminka – nutně potřebují. A ještě něco navíc: Problém se může v budoucnu zhoršovat, pokud v českých i zahraničních domácnostech přibude čistě rostlinná kuchyně.
V týmech vedených profesorem epidemiologie Keithem Godfreyem z University of Southampton sledovali zdraví těhotných žen v bohatých zemích – od Spojeného království přes Nový Zéland až po Singapur. Závěr? Až 90 % sledovaných žen mělo nedostatek klíčových vitamínů pro zdravé těhotenství a vývoj plodu. Nejčastějším nedostatkem trpěly vitamíny B12, B6, D, kyselina listová a riboflavin – tedy látky obsažené převážně v mase, mléce nebo vejcích.
„Frekventovaný vitaminový deficit u žen, které plánují těhotenství v bohatých státech, je závažný problém,“ vysvětluje Godfrey. Právě snaha snižovat spotřebu živočišných produktů – například v rámci cílů k nulovým uhlíkovým emisím – může ženy a jejich děti ochudit o životně důležité látky. Naše studie ukazuje, že téměř všechny ženy, které se snažily o otěhotnění, měly málo některé z klíčových vitamínů. Situace se přitom ještě zhorší s rostoucím zájmem o rostlinnou dietu. Mnozí si myslí, že tyto problémy patří do rozvojového světa, ale týkají se většiny žen i v Praze, Brně či Ostravě.“
Výzkum zahrnul 1 729 žen ve věku 18 až 38 let v období početí a sledoval jejich zdraví i během dalších těhotenství. Ukázalo se, že devět z deseti mělo nízké nebo hraniční hladiny kyseliny listové, riboflavinu, vitamínu B12 a D už při otěhotnění, a v pozdějších fázích těhotenství měla část z nich i deficit vitamínu B6. Zajímavostí je, že studie vůbec poprvé prokázala účinnost volně dostupných doplňků stravy během těhotenství, kojení i před početím.
„I když už nyní lékaři doporučují kyselinu listovou ženám, které plánují těhotenství, je podle výsledků studie vhodné podávat navíc multivitaminy,“ uvádí spoluautor studie Wayne Cutfield. „Zdraví matky před početím i v těhotenství má přímý vliv na zdraví dítěte včetně jeho schopnosti se učit, pohybovat a celkového rozvoje.“
Co dělat, pokud čekáte miminko (nebo ho plánujete)?
- Nechte se pravidelně vyšetřit na hladiny základních vitamínů (zejména B12, B6, D), i pokud vítězoslavně kupujete bio zeleninu z českých farmářských trhů.
- Zvažte posílení stravy o doplňky s multivitaminy určené pro těhotné – běžně dostupné v českých lékárnách (Dr. Max, Benu, Pilulka).
- Pokud držíte veganský jídelníček, konzultujte výživu s nutričním specialistou. Vyhnete se skrytým deficitům.
- Myslete nejen na momentální zdravotní stav, ale i na dlouhodobý vývoj dítěte!
Závěrečný pohled
Snaha žít zdravě a ohleduplně k přírodě je v Česku na vzestupu. Jenže i trendové stravování může mít své slabiny – zejména pokud jde o těhotenství. Tělo budoucí maminky a jejího dítěte potřebuje nejen vitamíny ze zeleniny a ovoce, ale i látky typické pro mléko či maso. Než úplně změníte stravovací návyky, dejte šanci preventivní krvi a promluvte si s odborníkem. A pokud už jste na cestě za miminkem, nebojte se zařadit multivitamíny. Je to investice, která se může vyplatit po celý život další generace.