Sucho, extrémní vedra a stále agresivnější hmyz – to jsou tři hlavní hrozby, kterým dnes čelí pěstitelé čaje v Keni. Pokud se tato situace brzy nezmění, může dojít k prudkému snížení dodávek čaje na světových trzích a miliony Afričanů přijdou o hlavní zdroj příjmů.
Proč Keňa? Čaj je základem pro místní i svět
Možná vás to překvapí, ale právě Keňa je jedním z největších exportérů čaje na světě. V místní ekonomice má čaj podobný význam, jako u nás třeba pivo pro Plzeňský kraj – živí celé regiony. Podle údajů agentury AFP tvoří zemědělství, zejména pěstování čaje, pracovní příležitosti pro víc než tři čtvrtiny Keňanů.
- Nerovnoměrné deště a extrémní teplo ničí sklizeň, na kterou jsou vesnice odkázané.
- Hmyz šířící se kvůli suchu poškozuje čajovníky v míře, která je oproti minulosti bezprecedentní.
Pěstitelé upozorňují, že pokud vlády a spotřebitelé nezasáhnou, může Keňa přijít až o 26 % produkčních čajových oblastí do roku 2050. Jinými slovy: lze čekat, že váš běžný ranní šálek s mlékem nebo citronem podraží – a místní rodiny mohou přijít o veškeré příjmy.
O dopadech změny klimatu se v Česku mluví hlavně v souvislosti s kávou. Ale čaj je na tom stejně špatně
V médiích často slyšíme o ohrožení kávy, ale málokdy si uvědomujeme, že ikonický černý čaj z Keni čelí téměř totožným problémům. V celosvětovém měřítku stále dominuje poptávka po čaji – od tradičních anglických směsí po oblíbený „černý keňan“ v brněnských i pražských kavárnách.
- Omezené srážky – Dlouhá období sucha znamenají slabou úrodu a nižší kvalitu čaje.
- Růst teplot – Čajovníky nejsou stavěné na extrémy, dochází k masivnímu poškození listů.
- Ohrožení následnou migrací – Mnoho lidí je kvůli ztrátě příjmů nuceno opustit své domovy.
Káva v Česku v číslech: spotřeba roste, schopnost ji pěstovat klesá
Podle Českého statistického úřadu vypijeme v ČR přes 23,5 tuny kávy ročně. I když kávový boom v metropolích jako Praha nebo Brno na první pohled nezná hranic, globální produkce čelí obtížím. Nárůst poptávky po arabice zvyšuje tlak na producenty ve střední Evropě kvůli změnám klimatu a šíření chorob, což omezuje tradiční pěstovatelské oblasti (viz zkušenosti slovenských dovozců z posledních let).
Výzkumy navíc varují, že pokud bude poptávka růst dosavadním tempem, do roku 2055 může být na trhu dvojnásobné množství kávy – a tím pádem i dvojnásobek emisí a úbytek tropických pralesů.
Co můžete udělat vy?
- Dávejte přednost fair trade a ekologicky certifikovaným čajům či kávám – v českých e-shopech i prodejnách s lokálními potravinami je jich dnes daleko více než před pár lety.
- Zajímejte se o původ a udržitelnost svého čaje a kávy – třeba výběrem menších značek, které podporují drobné pěstitele. Tip: v Praze a Brně je stále více bezobalových obchodů s fair trade čajem.
- Sdílejte informace se svým okolím – zvyšování povědomí je krok číslo jedna.
V roce 2025 už nemůžeme přehlížet, že změna klimatu neohrožuje jen lední medvědy na Severním pólu, ale i naši dopolední pauzu s hrnkem čaje či kávy. Jaký čaj si dnes vyberete vy?