Hospodářská zvířata mají v EU větší vliv na klima než automobily

Nová data ukazují, že chov hospodářských zvířat v EU přispívá k emisím skleníkových plynů více než automobily. Jak může každý z nás přispět ke změně?

Spread the love

Asi jste už slyšeli, že automobily patří mezi hlavní viníky znečištění ovzduší. Možná ale překvapí, že jedna věc je v evropském klimatu ještě silnější: živočišná výroba. Nová data ukazují, že chov hospodářských zvířat odpovídá v EU za více skleníkových plynů než všechna osobní a dodávková auta dohromady. To už není jen téma pro ekology – týká se nás všech.

17 % všech emisí: Právě tolik vytváří živočišná výroba v Evropě

Podle výpočtů Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) OSN a Greenpeace tvoří živočišná výroba 17 procent emisí skleníkových plynů v celé Evropské unii – to je celkem 704 milionů tun CO2 ročně. Pro porovnání: všechny osobní a dodávkové vozy v EU vypustí „pouze“ 656 milionů tun CO2 ročně.

Možná ještě větší „wow“ fakt: skleníkové plyny spojené s chovem zvířat převyšují celoroční emise čtyř států V4 (Polsko, Slovensko, Česko, Maďarsko) napříč všemi sektory, které dohromady tvoří zhruba 647 milionů tun CO2 ročně.

Snížení chovu zvířat jako cesta ke klimatickým cílům?

Greenpeace sděluje, že pokud by v EU došlo ke snížení počtu chovaných hospodářských zvířat na polovinu, mohli bychom tím ušetřit kolem 250 milionů tun CO2 ročně. To už je číslo, které by výrazně pomohlo splnit závazky vyplývající z Pařížské klimatické dohody. Jenže ruku na srdce – takový krok by znamenal velké změny i pro nás, spotřebitele.

Chov zvířat stoupá, auta pod lupou regulací

Nejde přitom jen o existující čísla, ale také o trendy: mezi roky 2007 a 2018 podle Greenpeace emise z chovu zvířat vzrostly o 6 %. To v přepočtu znamená další 39 milionů tun CO2 ročně. Pro představu – jako by najednou na silnice vyjelo přes osm milionů nových aut.

Automobilky v sevření, zemědělci zatím stranou

Když se podíváte na politická rozhodnutí posledních let, Evropská unie stále více reguluje automobilový průmysl. Normy jsou rok od roku přísnější a automobilky – třeba Škoda nebo Hyundai v Nošovicích – často zápasí s jejich plněním. Pokud jde o oblast potravinářství, tedy živočišné výroby, zásadní změny ale stále chybí.

Možná je na čase zamyslet se, jestli jsme zaměřili pozornost na skutečně důležité hráče. Rozumná debata s podporou českých i evropských odborníků i politiků by teď měla začít právě u otázky zemědělství.

Co můžete ovlivnit vy?

  • Přemýšlejte, odkud vaše maso a mléčné produkty pochází. Regionální farmy mívají nižší uhlíkovou stopu.
  • Omezte konzumaci masa alespoň na pár dní v týdnu. Flexitariánství, které je v Brně nebo Praze stále populárnější, má reálný dopad.
  • Sdílejte informace. Téma není o extrémech, ale o hledání vyváženosti pro budoucnost nás všech.

Klimatická změna už není problém sci-fi filmů. Data za rok 2025 ukazují, že evropské potravinářství si zaslouží stejné zaměření jako automobilový průmysl. Možná právě teď začíná nová kapitola toho, jak bude vypadat naše budoucnost nejen na silnicích, ale i na talíři.

Spread the love